Spring til indhold

D. 15. juni er genforeningsdag

Læs historien om Rudersdalegnens to genforeningssten, som er henholdsvis blandet de første og største i Danmark.

Den 15. juni, valdemarsdag, i 1920 blev det nuværende Sønderjylland officielt overdraget til Danmark i forbindelse med fredskonferencen efter 1. verdenskrig.

I Rudersdal blev begivenheden markeret med to genforeningssten; én i Birkerød og én i Holte. I Birkerød var man tidligt ude og fik sin sten allerede d. 9. juli 1920, hvor loven om indlemmelsen af Sønderjylland i Danmark blev underskrevet af kongen. Dermed var Birkerød med i den første bølge af de knap 600 genforeningssten. 2.000 feststemte birkerødder deltog i afsløringen og fejrede genforeningen med fællessang og fyrværker. Stenen blev opsat prominent på Majpladsen, men blev senere flyttet og helt skilt ad. Nu står den ved Byagervej på området ved Langedam.

I Søllerød kommune var man lidt senere ude og først på tiåret for genforeningen, d. 15. juni 1930, fik man sin sten. Til gengæld var det en af landets største genforeningssten. Med sine 25 tons var det en stor udfordring at transportere stenen de 9 km fra en grusgrav i Nyvang til vejgaflen, hvor vejen fra Holte delte sig til henholdsvis Øverød og Søllerød. Det tog to dage og krævede to damptromler at flytte stenen. Den er heller ikke blevet flyttet siden, men vejene er blevet omlagt, så stenen nu står noget vest for rundkørslen, som deler vejen mellem Holte, Søllerød og Øverød.

 

Man kan læse mere om genforeningsstenen i Holte i den kommende Søllerødbog.