Spring til indhold

Ny bog om Skodsborg Badesanatorium

D. 2. oktober blev bogen "Skodsborg Badesanatorium, Persilleslottet som blev Nordens største kursted" lanceret med en af museets inspektører som forfatter.

I slutningen af 1800-tallet, længe før kost, rygning, alkohol og motion for alvor overtog dagsordenen i sundhedsdebatten, var sundhedsapostlen og lægen Carl Ottosen bannerfører for en sundere livsstil på netop disse områder. Hans ideer stammede fra USA, hvor sundhedsbevægelserne udfordrede den etablerede lægevidenskab med begejstrede budskaber om, at kroppen kunne holdes naturligt sund ved at undgå kunstige stimuli fra det moderne civiliserede liv og holde sig til vegetarisk mad, rent vand, motion og frisk luft. Ottosen var opflammet af adventisternes sundhedsbudskab og havde lært sine metoder på sundhedsreformatoren og cornflakes-opfinderen J. H. Kelloggs sanatorium i Battle Creek i USA.

I 1898 skabte Carl Ottosen sammen med en skare ligesindede Skodsborg Badesanatorium, hvor kronisk syge og halvt raske blev behandlet med elektricitet, bade, lysterapi og frisk luft. I stedet for kaffe, tobak og alkohol ordinerede dr. Ottosen legemsøvelser og vegetarisk kost til at afgifte og genopbygge kroppen. Sanatoriet blev modtaget med hovedrysten fra det meste af den danske lægestand. Alligevel kom der mange gæster til sanatoriet, og i 1920’erne, efter adskillige udvidelser, blev det kaldt Nordens største kursted. Bogen omhandler udviklingen fra etableringen i 1898 frem til 1992, hvor adventisternes ejerskab af Skodsborg Badesanatorium ophørte. Efter 1992 overtog Augustinus Fonden stedet og står i dag bag det moderne Kurhotel Skodsborg.

Anders Bank Lodahl er cand.mag. i historie og latin og museumsinspektør på Rudersdal Museer. Ph.d. fra Syddansk Universitet 2018.

Jørn Hansen er professor lic.fil. i historie ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, hvor han arbejder med idrætshistorie og sundhedshistorie.

Bogen er på 297 sider, er rigt illustreret og indbundet. 299,00 kr. Den kan købes i museumsbutikkerne på Mothsgården og Vedbækfundene.