2. april

Byhornet fra Øverød

Mens Rudersdal Museer er lukket, holder vi en lille del af udstillingen åben ved at bringe nogle af de gode historier her.

Den første ikoniske genstand man møder på Mothsgården, er også af en de ældste. Det er nemlig et byhornet fra landsbyen Øverød. Hornet blev brugt til at sammenkalde Øverøds bønder til bystævnet.

Bystævnet var en kreds af seks sten, én for hver af gårdene i Øverød. Stenene i stævnet kan ses på Øverødvej i dag. I godt vejr sad fæstebønderne på stenene og afgjorde sager, hvor alle skulle være enige; for eksempel hvornår der skulle være høstet, så de fælles gærder omkring byens vange kunne åbnes og dyrene græsse frit, eller hvor mange dyr den enkelte bonde måtte have på den fælles græsning på overdrevene.

Gårdejerne på fem af byens seks gårde har i 1780’erne ridset deres initialer i byhornet. Det første navn, MOS, står for Mathias Oles Søn (Olsen). Det næste navn er PNS (Peder Niels Søn). Man kan se at Peder har spejlvendt N'et, men som fæstebonde har skrivning nok heller ikke være det, Peder har haft mest brug for at mestre.