13. april

Den gådefulde tripelgrav

Mens Rudersdal Museer er lukket, holder vi en lille del af udstillingen åben ved at bringe nogle af de gode historier her.

I en af de mest gådefulde grave fra Vedbæk ligger tre personer begravet sammen – to voksne og et 1-årigt barn i mellem dem. Det er oplagt at gætte, at dette er en familiegrav med far, mor og deres barn begravet sammen. Men da det er vanskeligt at kønsbestemme de to voksne ud fra knoglerne, kan vi endnu ikke vide os sikre. Noget kunne også tyde på, at det kan være to kvinder og et barn, der her er blevet begravet sammen. Måske var dette en hel almindelig familiekombination i jægerstenalderen?

Det nok mest iøjnefaldende ved denne grav ses ved halsen på den voksne til venstre. I en af halshvirvlerne sidder en lang spids genstand fast – en spydspids lavet af knogle fra et dyr. Er denne person blevet slået ihjel? I så fald kan det være Danmarkshistoriens ældste mord. Det kan også være en ulykke, der er sket under en jagt. Det er svært at afgøre, hvad de to andre i graven er døde af. Kunne det være sygdom? Eller skulle de følge den anden voksen i graven?

Noget andet mystisk ved denne grav kan ses ved det smykkesæt, den voksne til højre har fået med sig. I smykket sidder, foruden tandperler fra dyr, også tre mennesketænder. Hvorfor kunne man i jægerstenalderen finde på at lave mennesketænder til perler? Er det et slags trofæ? Eller måske tænder fra et dødt familiemedlem, der skulle mindes?