6. april

Den kvindelige jæger

Mens Rudersdal Museer er lukket, holder vi en lille del af udstillingen åben ved at bringe nogle af de gode historier her.

I en af gravene fra Vedbækfundene ligger en ældre kvinde i 50’erne begravet. Graven og hendes skelet er usædvanligt godt bevaret, selvom det har ligget under jorden i 7000 år. Alligevel sætter denne grav gang i mange spørgsmål.

Arkæologerne er ikke i tvivl om, at det er en kvinde. Det afslører det fine bevarede bækken, som oftest bruges til at kønsbestemme skeletter. Men ser man på kvindes kranie, er der ikke meget feminint at spore. Hendes øjenbrynsbuer er kraftigt markerede – et træk som ellers ses hos mænd. Denne kvinde kan altså have haft mandlige træk i ansigtet, da hun levede. Samtidig er hun begravet uden smykker, som mange kvinder fra jægerstenalderen ellers har fået med sig. Til gengæld er hun blevet lagt oven på to kronhjortegevirer. Denne begravelsesform ses også i en af de andre grave fra Vedbæk, hvor en ældre mand blev lagt på samme måde.

Kunne denne kvinde måske have opfattet sig selv mere som mand end som kvinde? Måske var hun bopladsens bedste jæger? Vi ved ikke meget om kønsroller i jægerstenalderen, men det kan ikke udelukkes, at de dengang havde et anderledes syn på køn end i dag.