3. april

Den store jæger – en lille mand med et stort hoved

Mens Rudersdal Museer er lukket, holder vi en lille del af udstillingen åben ved at bringe nogle af de gode historier her.

I en af de udstillede grave på Vedbækfundene ligger en jæger – en mand på omkring 50 år. Han har et meget stort kranie, kraftigt markerede øjebrynsbuer og meget brede kindben. Han ligner Cro-Magnon folket, som kom til Frankrig for ca. 35.000 år siden. Han var faktisk ikke særlig høj – bare 161 cm. Alligevel udtrykker han styrke selv i døden, fordi han har et usædvanlig kraftigt bygget skelet. Han blev gravlagt på to gevirstænger fra en kronhjort. Deres betydning kender vi ikke. Måske var han bopladsens største kronhjortejæger?

Med sig i graven har manden to kraftige flinteknive. Det er ikke nye ubrugte knive fremstillet som gravgaver. Knivene er hverdagsredskaber med tydelige brugsspor. De har formodentlig hængt i hans bælte og har som en del af mandens påklædning fulgt ham i graven. Selvom knivene har ligget i graven i omkring 7.000 år, er det i dag med slidsporsanalyser muligt at se, hvad han har brugt dem til. Analyser af mandens knive viser, at de er blevet brugt til at snitte i træ og til at skære i kød med. Knivene har tydeligvis ikke været brugt som slagteknive. Slagteknive har ofte kraftige kantskader og har spor efter at have ramt knogler og sener. Opskæring af et byttedyr er en aktivitet, der ofte foregår ude i terrænet lige der, hvor dyret blev nedlagt. Manden var gigtplaget. Gigten har deformeret hofteleddet og rygsøjlen. Måske har han i den sidste del af livet været for gigtplaget til at gå på jagt? Måske har han opholdt sig mest på bopladsen og har brugt sine knive til håndværksmæssige sysler som træarbejde og som madknive? Måske var hans tid som aktiv jæger slut, længe før han døde?