Spring til indhold

Gravsted for Flemming B. Muus

Gravsted for Flemming B. Muus, Søllerød Kirkegård

Flemming Bruun Muus, født d. 21. november 1907,  blev i 1943 leder af den danske afdeling af  S.O.E. Special Operations Executive - en hemmelig britisk efterretnings- og sabotageorganisation, som var oprettet i England i 1940. Organisationen skulle koordinere modstands- og sabotagearbejde i de tysk besatte områder. Flemming B. Muus stod for opbygningen af faldskærmsorganisationens "Table-grupper". Table-grupperne var danske modstandsgrupper, som skulle modtage materialer og agenter, der var nedkastet med faldskærm fra britiske fly. Derefter skulle de fordele materialet mellem forskellige modstandsgrupper. 

I december 1943 begyndtes opbygningen af de såkaldte "Chair-grupper". Chair-grupperne var ventegrupper, der skulle holde sig parat til at bistå de allierede styrker militært ved deres eventuelle invasion. Flemming B. Muus stod også for opbygningen af Chair-grupperne. Der blev opbygget i alt 7 Chair-grupper til at dække hele landet. De var klar fra foråret 1944. 

S.O.E.'s opgave i Danmark var at fastholde de tyske tropper, som allerede var her, så de ikke kunne benyttes ved fronterne rundt omkring i Europa. Ved de allieredes landgang i Normandiet d. 6. juni 1944,  arbejdede S.O.E. og den danske modstandsbevægelse sammen om jernbanesabotage, der skulle forsinke de tyske tropper på deres rejse gennem Danmark mod Vestfronten. 

Flemming B. Muus modtog efter krigen en orden - D.S.O. Distinguished Service Order for sin indsats i modstandsbevægelsen. 

Flemming B. Muus døde d. 23. september 1982. Han ligger begravet på Søllerød Kirkegård.