9. april

Kvinden og barnet på svanevingen

Mens Rudersdal Museer er lukket, holder vi en lille del af udstillingen åben ved at bringe nogle af de gode historier her.

I udstillingen på Vedbækfundene kan man se en verdensberømt grav, som indeholder en ung kvinde på ca. 18 år og et lille nyfødt barn ved hendes højre side. Barnet er født for tidligt. Derfor kan det her være mor og barn, der ikke har overlevet komplikationerne ved en for tidlig fødsel.

Ved barnet ligger en flintkniv, som kunne tyde på, det var en lille dreng. Under barnets knogler er der fundet knogler fra en svanevinge. Man ved ikke, hvad det betyder, at barnet blev lagt oven på en svanevinge i graven. Måske var det et valg fra barnets far, der i stor sorg begravede sit dødfødte barn med stor omhu – fint og blødt oven på en smuk svanevinge.

Kvinden har fået et usædvanligt rigt udstyr med sig i graven bestående af en hel del tandperler fra dyr og gennemborede sneglehuse. Noget særligt interessant ved dette smykkesæt er, at to af tandperlerne ikke passer ind. De fleste tandperler bestod dengang af tænder fra dyr som kronhjort, vildsvin og rådyr. Men denne kvinde fik også en elsdyr- og bjørnetand med sig i graven. Elsdyr og bjørn levede dengang ikke længere på Sjælland. Jægerfolket skulle derfor til Jylland eller Sverige for at møde disse store dyr.

Hvorfor har denne unge kvinde så fået sådanne eksotiske perler med sig graven? Havde hendes mand været på en rejse for at gå på jagt langt hjemmefra? Er tandperlerne måske arvestykker? Eller måske voksede kvinden op et andet sted end Sjælland?