Ny særudstilling på Mothsgården

Ungdomsliv - fra brillantine til Barbie Girl

Rudersdal Museer giver dig muligheden for en tidsrejse tilbage til din ungdom gennem lyd, billeder og ikoniske genstande.

Du kender følelsen! Man ser en bestemt ting, hører en given melodi eller ser et gammelt foto. Og pludselig er man teleporteret tilbage til sin ungdoms følelser: lidt usikkerhed, en masse håbefuldhed og elementer af frihedstrang! Man smiler automatisk. Varmt, måske lidt overbærende men altid lidt længselsfuldt.

Ungdommens ikoner

På Mothsgården i Søllerød, vil du helt sikkert kunne finde din egen tidsrejse, uanset om du var ung i 50’erne, 70’erne eller 90’erne.

Vi vil på Mothsgården præsentere dig for alle årtiernes ikoniske genstande og stemninger fra 1950 til frem til 1990’erne.

Udstillingen viser, hvad der var vigtigt for unge over fem årtier. Vi vil både beskrive de generelle trends men også fortælle de lokale historier. Hvordan var det at være ung i Rudersdal og i Danmark i den sidste halvdel af det 20. århundrede?

Indretning, tøj, musik, kunst og begivenheder

På udstillingen vil du kunne opleve tidens musik, tidstypiske filmklip, flowerpowertøj og læderjakker og alt hvad der var hot og not. Se også en række lokale fotos fra perioden, Måske er du selv, eller nogen du kende, med på billedet!

Vi behøver din hjælp til at skaffe alle de genstande, vi gerne vil vise!

Medarbejderne fra Rudersdal Museer arbejder i øjeblikket hjemmefra, men det forhindrer os ikke i at arbejde på indsamlingen af alle de genstande, vi gerne vil vise jer. Udstillingen er oprindelig planlagt til at åbne 7.maj 2020, men grundet den aktuelle Corona-situation må vi desværre være forberedt på åbningstidspunktet kan blive forsinket.

Måske var du selv ung i Rudersdal. Måske var du ung et andet sted. Hvis du var ung i Danmark, vil du sikkert genkende mange af de tinge vi efterspørger – til låns eller som donation.

De findes måske netop på dit loft eller i din kælder, og så vil vi meget gerne høre fra dig.

Måske har du bare en god historie om, hvorfor netop en bestemt genstand var vigtig for dig i din ungdom. Så vil vi også gerne høre fra dig.

Vi efterlyser bl.a. følgende ting. Hvis du har nogle af nedenstående genstande og gerne vil låne den til Rudersdal Museers kommende udstilling, så kontakt andl@rudersdal.dk eller ring på 7268 5650.

Årtier

1950'erne

1960'erne

1970'erne

1980'erne

1990'erne

Ting fra 1950'erne

Dametøj fra 1950'erne

Rudersdal Museer mangler tøj fra 1950’erne til den kommende ungdomsudstilling. Det skyldes måske, at tøjet endnu i 1950’erne var dyrt og skulle bruges indtil det var slidt op. Men det betød også, at man ofte tyede til damebladenes sy-mønstre og selv lave sin version af “the New Look”, som fra slutningen af 1940’erne foreskrev lange vide nederdele med smal talje.

1950’erne er dog også begyndelsen på Daells Varehus’ storhedstid, hvor det ikke kun var arbejderfamilierne fra brokvartererne, som “gik om ad Nørregade”.
På forsiden af sommerkataloget fra 1952 kan man se den smalle talje, men man kan også fornemme at moden tilskriver spidse brystholdere a la Marilyn Monroe, der havde sit internationale gennembrud året efter med filmen “Gentlemen foretrækker blondiner”.

Forsiden af Daells Varehus sommerkatalog fra 1952

Spice girl med sko
Ting fra 1990'erne

Plateausko