31. marts

To unge mænd mistede livet på Hørsholm Kongevej

På Hørsholm Kongevej, overfor Rudegård Stadion, står en mindesten for Leif Einar Bindesbøll Schiønnemann. Ca. en kilometer længere mod nord står en mindesten for Gunnar Alsvold.
Frihedskæmperne Leif Schiønnemann og Gunnar Alsvold tilhørte begge ”Gruppe 1944”, som drev en flugtrute fra Amager til Sverige. De manglede hele tiden benzin til deres både. Gruppen havde derfor d. 21. december 1944 besluttet at hente benzin i Hillerød på et af tyskernes benzindepoter. Tyskerne på depotet blev holdt op og tvunget til at fylde to medbragte tankvogne med hver 10.000 liter benzin. En tredje, tankbil, der holdt på stedet, blev også fyldt og taget med. Tankbilerne kørte ad forskellige ruter mod København, hver ledsaget af en bil med bevæbnede frihedskæmpere.

På Hørsholm Kongevej kom den ene af tankbilerne kørende. Men ved 19 km stenen, havde tyskerne nået at lave en vejspærring. Under skudvekslingen med tyskerne blev Gunnar Alsvold, der sad på bagsædet i personvognen, dræbt. Lige idet han faldt sammen, gik hans maskinpistol desværre af og sårede føreren af vognen, Leif Schiønnemann, dødeligt. Det lykkedes sidemanden at overtage rattet og slippe igennem tyskernes vejspærring med endnu en såret mand. Den døde Leif Schiønnemann blev efterladt i grøften ved Rudegård Stadion. Han blev 20 år. Gunnar Alsvold blev 24 år.
Tankbilen taget fra tyskerne blev, tømt for brændstof, kørt i et mosehul i Gammel Holte, hvor den efter sigende stadig skulle ligge...

Ved begge mindesten står et skilt med et telefonnummer, som du kan ringe til og få historien om Leif Schiønnemann 99 400 848(2) og Gunnar Alsvold 99 400 819(6).