Spring til indhold

Rudersdal i middelalderen

Valdemar, Absalon og bondepigen fra Nærum

Indtil d. 20. august kan du på Rudersdal Museer for første gang se fundene fra middelalderkirkegården, der i 2019 blev udgravet syd for Nærum. Kom helt tæt på landsbyboerne i Nærum for små tusind år siden.

 

Mothsgården

Åben: Tirsdag-søndag 11-16
Mandag lukket, dog åben 2. påskedag og 2. pinsedag
Lukket 24.-26. december, samt 31. december og 1. januar

Voksne 40,-
Pensionister, studerende og grupper på over 10 pers.: 20,-
Børn under 18 år: gratis
Billet giver også adgang til Vedbækfundene samme dag.
Gratis adgang for medlemmer af Birkerød Lokalhistoriske Forening og Historisk-Topografisk Selskab for Søllerødegnen.

‌Parkering ved Mothsgården‌

 Historien om Valdemar den Store har alt, hvad der kræves af en moderne middelalderserie - undtagen drager!

 

På Rudersdal Museers udstilling kan man følge Valdemar fra han fødes som faderløs prins ind i en borgerkrig om hævn og magt. Gennem snigmord og blodige kampe står Valdemar til sidst tilbage som enehersker. Der er også korstog, hvor vi følger Valdemar og hans krigeriske biskop Absalon på togt over Østersøen mod de hedenske vendere. Men kampen mod venderne handler også om, hvem der skal have magten over de vendiske område, Valdemar eller den mægtige saksiske hertug Henrik Løve. Endelig er der kongemagt, slægt og tro bundet sammen i en uhellig alliance, da Valdemar på magtens tinde bruger sin helgenfar og sine bedrifter til at sikre sin slægt på Danmarks trone.

Men under dramatikken og kongerøgelsen møder vi også den navnløse bondepige fra Nærum gennem fundene fra middelalderkirkegården syd for Nærum. Det er første gang man  kan se fundene, som blev udgravet i 2019, og se hvor tæt man kan komme på menneskene i middelalderens Nærum. Endelig ser vi også hvad Valdemarstiden betød for udviklingen i Rudersdal og hvilke spor det har sat sig i bynavne, kirker og landskabet helt frem til i dag