Om Rudersdal Museer
Rudersdal Museer består af tre afdelinger.
Rudersdal Museer er et statsanerkendt, lokalhistorisk museum med ansvar for Rudersdal Kommune. Museet består af tre afdelinger: Det kulturhistoriske museum Mothsgården, det arkæologiske udstillingssted Vedbækfundene og Historisk Arkiv for Rudersdal Kommune.
Rudersdal Museers personale
Jon Voss: Museumsleder, cand. mag.
e-mail: jonv@rudersdal.dk
Tel. 46 11 56 57
Annelisa Petersen: Sekretær og regnskabsmedarbejder
e-mail: cann@rudersdal.dk
Tel. 46 11 56 52
Mothsgården
Svend Christensen: Museumsinspektør, Leder af Mothsgården, cand. mag.
e-mail: sch@rudersdal.dk
Tel. 46 11 56 51
Kirsten Schmidt: Udstillingsarkitekt
e-mail: kfs@rudersdal.dk
Tel. 46 11 56 54
Anders Bank Lodahl: Museumsinspektør, ph.d.
e-mail: andl@rudersdal.dk
Tel. 46 11 56 59
Ole Tage Hartmann: Fotograf
e-mail: ohar@rudersdal.dk
Tel. 46 11 56 58
Steen Nielsson: Arkitekt
e-mail: sten@rudersdal.dk
Tel. 46 11 56 55
Marian Hvilshøj Garnero: Museumsassistent
e-mail: mgar@rudersdal.dk
Tel. 46 11 56 58
Emma Foss: Studentermedhjælper
e-mail: emfo@rudersdal.dk
Tel. 46 11 56 58
Cecilie Bach Stoffer: Studentermedhjælper
e-mail: csto@rudersdal.dk
Tel. 46 11 56 58
Historisk Arkiv for Rudersdal Kommune
Morten Meinert Jensen: Arkivar, formidlingskoordinator, cand. mag.
e-mail: morj@rudersdal.dk
Tel. 46 11 57 96
Marlene Albrechtsen Drewsen: Arkivar, cand. mag.
e-mail: mdre@rudersdal.dk
Tel. 46 11 57 97
Ditte Stolz: Arkivar, museumsformidler, cand. mag.
e-mail: dits@rudersdal.dk
Tel. 46 11 57 86
Vedbækfundene
Anne Birgitte Gurlev: Leder af Vedbækfundene
museumsinspektør, cand.mag.
e-mail: agur@rudersdal.dk
Tel. 45 80 63 63
Sabine Thrane: Museumsformidler, cand. mag.
e-mail: sabt@rudersdal.dk
Tel. 45 80 63 63
Signe Cecilie Balslev Jørgensen Fasting: Studentermedhjælper
e-mail: sif@rudersdal.dk
Tel. 45 80 63 63
Ida Lolk Toghøj: Studentermedhjælper
e-mail: idto@rudersdal.dk
Tel. 45 80 63 63
Mette Steen Egholm Hansen: Studentermedhjælper
e-mail: msth@rudersdal.dk
Tel. 45 80 63 63
Anna Vebæk Gelskov: Studentermedhjælper
e-mail: age@rudersdal.dk
Tel. 45 80 63 63
Line Jørgensen: Studentermedhjælper
e-mail: lij@rudersdal.dk
Tel. 45 80 63 63
Therese Kaarsberg Wiitanen
e-mail: thw@rudersdal.dk
Tel. 45 80 63 63
Rudersdal Museer samarbejder med mange forskellige sammenslutninger i Rudersdal Kommune. Fra Birkerød Lokalhistoriske Forening og Historisk-Topografisk Selskab for Søllerødegnen til grundejerforeninger og kunstforeninger. I fællesskab gennemfører vi byvandringer, foredrag, bogudgivelser og guider til kommunens historiske monumenter.
Birkerød Lokalhistoriske Forening
Historisk-Topografisk Selskab for Søllerødegnen
Eksempelvis har Rudersdal Museer i samarbejde med Birkerød Lokalhistorisk Forening og Historisk Topografisk Selskab for Søllerødegnen udarbejdet en liste over alle monumenterne i Rudersdal Kommune. Hvis du har ideer til et samarbejde eller et projekt, er du velkommen til at kontakte os. Udover de lokale foreninger samarbejder vi med to eksterne partnere om at løse vores lovpligtige opgaver.
Nationalmuseet
Rudersdal Museer samarbejder med Nationalmuseet om udstillingen af gravene fra jægerstenalderens Vedbæk. De udstillede grave er Danefæ udlånt af Nationalmuseet på en 99-årig udlånsaftale. I Nationalmuseets udstilling kan du se flere fund fra jægerstenalderens Vedbæk. Se bl.a. graven fra Gøngehusvej med en kvinde og et lille barn. Kvinden har overlevet et voldsomt slag i baghovedet. Graven har tidligere været udstillet på Vedbækfundene. Se mere om graven herefter.
Nationalmuseets hjemmeside om vedbækgravene
Museum Nordsjælland
Rudersdal Kommunes arkæologiske ansvar varetages af Museum Nordsjællands arkæologiske afdeling. Museum Nordsjælland varetager bl.a. de kulturhistoriske interesser i forbindelse med den fysiske planlægning i området. Når der skal foretages jordarbejde i tilknytning til nybyggeri eller andre anlægsopgaver, behandler museet anlægsplanerne. Hvis der på et arealerne findes væsentlige fortidsminder, f.eks. i form af bopladser eller grave, er det museets opgave at søge disse bevaret eller at udgrave fundet. Rudersdal Museer samarbejder med Museum Nordsjælland om udstilling af de arkæologiske genstande fundet ved Museum Nordsjællands udgravninger i Rudersdal Kommune.
Læs mere om Museum Nordsjælland og deres arbejde med arkæologi.
Museum Nordsjællands hjemmeside
Netværket Elektronisk Arkivering, NEA
Netværket består af 21 kommuner, som med NEAs konsulenter i ryggen løser de opgaver, der er forbundet med elektronisk arkivering.
Samarbejdet er etableret fordi alle kommuner står over for de samme udfordringer med arkivering og sikring af data. Lige fra afleveringer af ESDH-systemer til arkivering af KMDs fagsystemer udnytter vi de oplagte stordriftsfordele, der er forbundet med at være flere om en fælles opgave.
De Røde Portes Venner
Museet samarbejder med De Røde Portes Venner, hvis formål er at medvirke til at sikre reetablering og vedligeholdelse af de traditionelle røde porte i og omkring Jægersborg Hegn.
De enestående grave fra jægerstenalderens Vedbæk er udstillet på museumsafdelingen Vedbækfundene ved Gl. Holtegaard. Gravene er danefæ udlånt af Nationalmuseet. I Nationalmuseets oldtidsudstilling kan du se flere fund fra jægerstenalderens Vedbæk. Her kan du bl.a. se graven med kvinden og barnet på svanevingen, som sammen blev gravlagt i en grav fundet på Gøngehusvej i Vedbæk.
Rudersdal Museer er ikke et gravende museum. Museum Nordsjælland varetager det arkæologiske ansvar i Rudersdal Kommune. Museum Nordsjælland varetager bl.a. de kulturhistoriske interesser i forbindelse med den fysiske planlægning i området. Når der skal foretages jordarbejde i tilknytning til nybyggeri eller andre anlægsopgaver, behandler museet anlægsplanerne. Hvis der på et arealerne findes væsentlige fortidsminder, f.eks. i form af bopladser eller grave, er det museets opgave at søge disse bevaret eller at udgrave fundet.
Rudersdal Museer samarbejder med Museum Nordsjælland. Et udvalg af de arkæologiske genstande, der blev fundet ved udgravningerne langs Helsingørmotorvejen kan i øjeblikket ses på Vedbækfundene i udstillingen Fund fra motorvejen.
Rudersdal Museer søger gennem forskning at tilføre ny viden både om genstandene og værkerne i museernes samlinger og om deres betydning set med nutidens øjne. Men vores forskningen er i lige så høj grad rettet mod fænomener, tilstande og forandringer ude i samfundet med udgangspunkt i museets ansvarsområde i Rudersdal Kommune. Det er resultaterne af denne forskning, som danner fundament for museets indsamling og formidling.
Rudersdal Museer har i 2016 bidraget til bogen "Den grønne metropol natur- og rekreative områder i hovedstadsmetropolen efter 1900" udgivet af Hovedstadens Kulturhistoriske Arkiver med kapitlet "Fredning som i byplanlægning, Søllerød kommune 1938-1970".
I 2014-2017 har en af museets inspektører, Anders Bank Lodahl, forsket i Skodsborg Badesanatorium gennem et ph.d.-projekt på Syddansk Universitet.
Der forskes p.t. i Jærgersborg Dyrehaves historie (som del af det nordsjællandske parforcelandskab, der i 2016 kom på UNESCO's Verdenskulturarvsliste) - samt i formidlingen af jægerstenalderen i museumsudstillingen.
Ud over at varetage arbejdet med de fem søjler, skal Rudersdal Museer ifølge museumslovens Kapitel 8 også samarbejde med planmyndighederne om at sikre væsentlige kulturhistoriske værdier i det fysiske miljø, eksempelvis bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer. Ved et kulturmiljø forstås et geografisk afgrænset område, som i sin fremtræden afspejler væsentlige træk af den samfundsmæssige udvikling. I Rudersdal Kommune er der foreløbig udpeget 37 værdifulde kulturmiljøer, jf. Kommuneplan 2017:
Kommuneplan 2017
Kapitel 8-arbejdet forpligter Rudersdal Museer og Rudersdal Kommunes byplanafdeling til at samarbejde. I praksis betyder det, at Rudersdal Museer fører arkivalsk kontrol med byggesager og får tilsendt og behandler forslag til lokalplaner, kommuneplaner og regionsplaner i høringsfasen.
Som statsanerkendt museum for området varetager Rudersdal Museer registrering af bevaringsværdige gravminder på kirkegårdene i Rudersdal Kommune. Registreringen sker i samarbejde med kommunens driftsafdeling og de historiske foreninger. Den endelige godkendelse af registreringerne påhviler Nationalmuseet.
Rudersdal Museer
Biblioteksalléen 5 |
2850 Nærum |
museum@rudersdal.dk |
Find vej |
46 11 56 50 |